Το αφράτο τσουρέκι σοκολάτας είναι το ιδανικό για να ξεκινήσετε τη μέρα σας όλο γλύκα τις γιορτινές μέρες αλλά και όχι μόνο!

Άννα Ναθαναηλίδου

Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος - Food styling: Tina Webb


30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά - Τεμάχια: 1
  •  250 γρ. γάλα
  •  2/3-1 κούπα ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το προτιμάμε)
  •  3 κουτ. σούπας βούτυρο +επιπλέον, για το ταψί
  •  1/2 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  •  2 κουτ. σούπας κακάο
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  •  1 κουτ. γλυκού μαστίχα
  •  1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  •  2 αυγά, χτυπημένα ελαφρώς
  •  1 κουβερτούρα σε κομμάτια
Διαδικασία
  1. Για τα τσουρέκια με σοκολάτα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη και το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο η ζάχαρη.
  2. Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέχρι να γίνει χλιαρό.
  3. Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη μαγιά.
  4. Φτιάχνουμε μια λακκούβα στο κέντρο των υλικών και ρίχνουμε εκεί το μείγμα με το βούτυρο και τα χτυπημένα αυγά.
  5. Ζυμώνουμε καλά με το χέρι (αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι επιπλέον).
  6. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 2 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
  8. Πιέζουμε τη ζύμη με τα χέρια να ξεφουσκώσει.
  9. Ενσωματώνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα ζυμώνοντας με τα χέρια (αν χρειαστεί, τα βουτυρώνουμε λίγο, όπως και την επιφάνεια εργασίας).
  10. Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί καλά βουτυρωμένο.
  11. Ψήνουμε τα τσουρέκια για 45-50 λεπτά στις αντιστάσεις του φούρνου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 13.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 267 φορές